Ako sa správať po ukončení diéty?

chudý drží jablko a tlstý drží hamburger

Zmena stravy

Som priaznivec celkovej zmeny stravovania bez začiatku a konca. Moje zmeny v stravovaní počas roka, sú počas toho ako chcem buď priberať alebo chudnúť. Na každú zmenu sa ale telo musí pripraviť, žiadna zmena sa neodporúča skoková. Lenže mnoho ľudí drží štandardné diéty, ktoré majú začiatok a koniec. Potom sa po diéte vracajú do svojho starého stravovania a nastane jojo efekt. Stravovanie ovplyvňuje aj zmena v cvičení a v pohybovej aktivite. Pokiaľ radikálne zmeníte cvičenie alebo prestanete cvičiť je vhodná urýchlená zmena jedálnička. Zmenu stravovacích návykov je potrebné vykonať aj pri zranení, keď nemôžete cvičiť naplno alebo nemôžete cvičiť vôbec. Keď máte zlomenú nohu a ležíte v posteli, nemali by ste jesť toľko ako keď sa pripravujete na maratón. Vrátenie sa do starého kolobehu potom vyžaduje pár potrebných krokov. Aj pri ukončení diéty je sa potrebné držať potrebných zásad a toto ukončenie nemôže byť bez rozmyslu.

Ako správne postupovať po ukončení diéty?

1.Pomaly zvyšujte kalórie

Rozhodli schudnúť skresaním kalorického príjmu, znížili ste kalórie na 1200kcal za deň. Po skončení diéty, keď dosiahnete úroveň akú ste chceli je potrebné pomaly pridávať kalórie. Pridanie 100-200kcal za týždeň je ideálne. V ten týždeň, keď vaša váha prestane klesať a bude sa už len udržiavať ste našli svoj optimálny kalorický príjem.

2. Zažívacie ťažkosti

Pokiaľ ste boli na diéte, kde ste mali znížený príjem sacharidov viac ako mesiac, môžete očakávať opätovným zavedením niektorých druhov potravín ako sú obilniny alebo zemiaky zažívacie ťažkosti. Nevybudovali ste si intoleranciu, len telu musíte dať čas na postupnú regeneráciu a navrátenie enzýmov do normálu.

3. Zostaňte aktívny

Základná chyba po ukončení každej diéty je prestanie s pohybom. Však som už schudol tak nemusím cvičiť ! Opak je pravdou, treba zostať stále aktívny, redukcia váhy nie je len jediný pozitívny faktor cvičenia, myslite aj na udržanie svojej postavy. Keď prestanete cvičiť a vrátite svoj kalorický príjem na dobu pred tým ako ste s diétou začali očakávajte rapídny nárast na váhe. Jojo efekt nenechá na seba dlho čakať, nemôžete očakávať, že váš predchádzajúci životný štýl vám pomôže udržať vašu postavu. Uvedomte si, že tento životný štýl vás do stavu, keď ste potrebovali diétu dostal a návrat späť by bol zlá voľba.

4. Zvyšujte kalórie potravinami bohatými na nutričné hodnoty

Keď príde na rozhodovanie, ktoré potraviny pridáte do svojho jedálnička vyberajte si zdravšie varianty. Ak tam pridáte klobásku, slaninku a hamburger, neočakávajte, že si udržíte svoju postavu. S radosťou si doprajte potraviny ako orechy, zdravé oleje, mastné odrody rýb, hnedá ryža, celozrnné cestoviny, sladké zemiaky,  ovocie. Ale pamätajte, že len v obmedzenom množstve.

5. Ostať na vrchole

Ste na vrchole a ste so svojim telom spokojný? Skončenie diéty vám prinesie nárast na hmotnosti. Netreba si z toho robiť veľkú hlavu, je to normálne. Nesledujte váhu každodenne, merajte sa raz do týždňa. Je ťažké si udržať váhu s kolísaním v rozmedzí 1-2kg. Ide doslova o beh na dlhé trate, ale netreba sa vzdávať, vždy sa to dá jednoducho dosiahnuť. Ak ste sa náhodou dostali do štádia, že vám už metabolizmus nefunguje ako by mal a postupne priberáte aj keď nič ste v strave ani v cvičení nezmenili znamená to, že sa vám spomalil metabolizmus. Ten sa dá opäť naštartovať- čítajte viac.

Záverečné odporúčanie

Nedržte diéty, na ktorých nebudete vedieť vydržať celý život. Diéty, pri ktorých sa iba trápite nie sú pre vás dobré a očakávajte po nich jojo efekt. Človek by sa mal tak stravovať ako mu chutí a robiť to čo má rád. Bez toho to nejde!

 

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *